Luft til luft varmepumper

En luft til luft varmepumpe er en god løsning, hvis du skal have opvarmet et sommerhus eller hvis du vil supplere varmen i dit helårshus med andre varmekilder. Fordelene ved en luft til luft varmepumpe er især pris, størrelse og dens enkle opsætning.

Hvad er en luft til luft varmepumpe?

Hvis du er på udkig efter en billig varmepumpe, så er luft til luft varmepumpen løsningen. Luft til luft varmepumper er specielt velegnede til sommerhuse, udestuer, garager eller som supplement til andre varmekilder. Anlægget har en udedel, som er en kasse, der sidder uden på huset. Den fungerer lige som ved en luft til vand varmepumpe, der optager varmeenergi fra luften, mens den indvendige del cirkulerer varme i rummet via en blæser. Blæseren bør placeres højt i lokalet, så varmen spredes ligeligt og samtidig skaber en god luftcirkulation.

Sådan skaber anlægget varmen

Anlæggets udedel har en blæser som trækker luft ind gennem en fordamper. Via denne trækkes energien fra luften over i en kølevæske. Når energien er optaget, føres det ind gennem en kompressor. Her hæves trykket hvilket komprimerer væsken og derigennem øger temperaturen. Varmen føres så videre til anlæggets indedel og når til en kondensator. Her frigives varmen hvorefter den til sidst bliver blæst ud i rummet.

Visse luft til luft varmepumper fungerer også som aircondition, og de kan have pollenfiltre. Dog har disse varmepumpers varmeevne begrænsninger i forhold til lokalets størrelse, kan have svært ved at brede varmen ud til øvrige adskilte rum og de kan ikke give varmt vand, da de ikke kobles til ejendommmens vandbårne system.

Luft til luft varmepumpe til sommerhuset

Mange sommerhusejere bruger elradiatorer eller brændeovne til at opvarme deres sommerhuse. Brændeovnen giver godt nok hurtig opvarmning, når du kommer ud i et koldt sommerhus, men den kræver en del arbejde og forurener også en del. Det gør varmepumpen ikke i samme omfang, og så vil du slippe for alt det hårde arbejde. Alle varmepumper kan styres via din telefon, så du kan tænde for den, inden du ankommer til sommerhuset. De nyeste modeller kommer endda også med indbygget wifi/sms. Dette skal dog muligvis tilkøbes. Elradiatorer er nemme at installere, men de er dyre i strøm. En luft til luft varmepumpe kræver meget lidt energi at holde kørende, og desuden kan du forvente, at nedsætte strømforbruget med ca 60-70% i forhold til elradiatorer.

Prisniveauet på varmepumper starter ved ca. 15-20.000 kr. inkl. moms og montering.

Fordele og ulemper ved en luft til luft varmepumpe

Fordele

 • Billig at installere
 • Giver lavere varmeudgifter sammenlignet med olie, el eller naturgas
 • Bedre for miljøet end traditionelle varmekilder
 • Giver god luftcirkulation og forbedrer indeklimaet
 • Kræver ikke eksisterende varmekilder
 • Alle modeller har aircondition til brug om sommeren
 • Minimal vedligeholdelse og rengøring sammenlignet med brændeovn

Ulemper

 • Placeres typisk i husets største rum og kan have svært ved at sprede varmen til andre rum
 • Kan ikke give varmt vand
 • Er ikke lige så effektiv som luft til vand varmepumper og jordvarme
 • Indedelen kan give svag lyd fra sig
Få gratis tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration og gode råd om renovering, energioptimering, badeværelser mm.

Med din tilmelding accepterer du, at vi må sende dig to månedlige nyhedsbreve. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.