Værd at vide
om varmepumper

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en pumpe, der omformer varme fra jorden eller luften til varme med en højere temperatur. Varmepumper bruger el, men de producerer betydeligt mere energi, end de bruger. 

Der findes tre former for varmepumper:

Hvorfor skal jeg skifte til varmepumpe?

Forøg husets værdi med en varmepumpe

En varmeløsning med varmepumpe kan gøre, at dit hus bliver mere værd. Med de stigende priser på olie, gas og el er det stadigt mere vigtigt, at dit hus bruger så lidt energi som muligt. Vælger du derfor at investere i en varmepumpe, så bliver hjemmet billigere at varme op, hvilket kan gøre, at du kan få flere penge for huset ved et salg.

For at få optimalt udbytte af en varmepumpe er det vigtigt, at dit hus er godt isoleret. God isolering sørger for at holde varmen i huset, og det minimerer varmepumpens elforbrug. Det giver et godt energiregnskab, som tiltaler potentielle købere af huset.

Ta' testen:
Hvor meget kan du spare

Med VVS Mesters energispare-test får du nemt og hurtigt et overblik over, hvor meget du kan spare ved at skifte til en varmepumpe. Ta' testen og få et overblik nu.

Case: Varmepumpe høvlede 40% af varmeregningen

40 % besparelse på varmeregningen og langt mere behagelig varme. Det var resultatet, da en af kunderne hos Gredstedbro VVS skiftede sit oliefyr ud med en luft til vand-varmepumpe fra Bosch i sin villa på 165 kvadratmeter. Hør mere om gevinsterne ved varmepumpen her.

Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?

Varmepumpe-markedet kan være svært at gennemskue. Men ved hjælp af ganske få spørgsmål kan din VVS mester guide dig og lade dig komme tættere på, hvilken varmepumpe du bør vælge.

De 5 vigtigste spørgsmål du bør stille dig selv, før du vælger varmepumpe

Hvornår er huset bygget, og hvor godt er det isoleret?

Du vil få mere glæde af din varmepumpe jo bedre huset er isoleret. Jo ældre dit hus er, jo større kan behovet være for at efterisolere.

Skal varmepumpen bruges til helårsbolig eller sommerbolig?

Skal du opvarme din helårsbolig, vil jordvarme og luft til vand varmepumper være det bedste valg. Luft til luft varmepumper fungerer derimod godt som supplement til el-varme i sommerboliger, samt helårshuse med elvarme.

Opvarmes boligen ved hjælp af radiatorer eller gulvvarme?

Du opnår typisk større effektivitet med en varmepumpe, hvis din bolig allerede helt eller delvist opvarmes med gulvvarme. Både gulvvarme og radiatorer er dog en forudsætning for, at du kan få en varmpumpe med jordvarme eller en luft til vand varmepumpe installeret.

Hvor meget vil du investere i en varmepumpe?

Luft til luft varmepumper kræver den mindste investering, mens varmepumper med jordvarme kræver den største investering. Husk dog at have for øje, at jo større investering, jo større besparelser er der at hente.

Hvad er varmepumpens SCOP?

En varmepumpes SCOP fortæller dig, hvor meget energi varmepumpen leverer i forhold til den energi, den bruger. I varmepumpens SCOP er der medregnet sæson-variationer (ude-temperatur samt vandtemperatur). En varmepumpe med en SCOP på 4,3 leverer altså 4,3 gange så meget energi, som den forbruger. Dette er udregnet i gennemsnit over et år. En varmepumpes SCOP er således mere vejledende end COP, der blot angiver varmepumpens ydelse ved en forbestemt temperatur.

Et hurtigt overblik

Vi anbefaler disse varmepumper


*Prisen er vejledende for produkt inkl. installation. Kontakt din lokale VVS Mester for at få et tilbud.

Kan jeg få tilskud?

Når du skal have installeret en ny varmepumpe kan du både benytte dig af de danske energiselskabers energitilskud samt statens BoligJob Ordning. Læs mere nedenfor.

Energitilskud

Energitilskuddet er et tilskud til energiforbedringer, der gives af energiselskaberne til bl.a. private boligejere.

Energitilskuddet beregnes på baggrund af den anslåede besparelse i kWh/år der opnås ved energiforbedringen. Alt efter hvilket energiselskab, du søger om tilskud hos ydes der tilskud på mellem 25-40 øre per kWh. Her er et eksempel på hvor meget du få i tilskud ved installation af en luft/vand varmepumpe:

Opgave Pris ialt Tilskud

Udskiftning af ældre oliefyr med ny luft/vand varmepumpe

100.000,- 11.727,-

Kilde: Teknologisk Institut
Ovenstående er udregnet efter et tilskud på 38 øre per kWh
Beregn besparelsen på din installation her

Grøn Bolig/Job Ordning

Den Grønne Bolig/Job Ordning eller Det Grønne Håndværkerfradrag er et fradrag, der gives af staten på op til 12.000 kr. pr. person til håndværksydelser, der støtter en energirigtig og bæredygtig udvikling.

Her er et eksempel på havd du kan få i fradrag ved installation af en luft/vand varmepumpe:

Opgave Pris ialt Du sparer
Installation af luft/vand
varmepumpe i hus med 2 voksne
122.000,- 6.930,-

Kilde: Bolius
Find flere eksempler her.
Læs mere om hvordan du registrerer fradraget her.

Hvordan kan jeg få varmepumpen finansieret?