Guide: Hvilket toilet skal jeg vælge?

Forskellen på s-lås og p-lås

Den primære forskel på et toilet med s-lås og et toilet med p-lås er, at afløbet på et toilet med s-lås monteres i gulvet, mens afløbet på et toilet med p-lås monteres i væggen.

Der er mange forskellige varianter af både s-lås og p-lås. Når du har fundet ud af, om du skal have et toilet med s- eller p-lås, afhængigt af om afløbet går i væggen eller gulvet, er der stort set frit valg mellem de forskellige modeller. 

Du kan læse mere om s-lås og p-lås nedenfor.

Hvis du ønsker at omlægge dit afløb i hjemmet fra væg til gulv eller omvendt, skal du have hjælp af en autoriseret VVS-installatør. Du kan finde din lokale VVS Mester, som altid står klar til at hjælpe, her

Toiletter med s-lås

Hvis du i dag har et toilet monteret, hvor afløbet går ned i gulvet, så er det et toilet med s-lås det skal erstattes med. Disse er de klart mest anvendte toiletter i dag. Der findes flere forskellige former for s-lås, men fælles for dem alle er at afløbet går lodret ned i gulvet.

Du kan få toiletter med indbygget, skjult eller åben s-lås, som vist på billedet. Og det er helt op til dig, hvilket du ønsker.

Åben s-lås

Et toilet med åben s-lås betyder, at du kan se afløbet, der går lodret ned i gulvet tydeligt adskilt fra resten af toilet, således at der er et lille ’hul’ i bunden af toilettet mellem afløbet og foden på toilettet.

Skjult s-lås

Et toilet med skjult s-lås betyder, at du ikke kan se, afløbet der går ned i gulvet, fordi det er gemt bag en porcelænskappe. Ved den skjult s-lås kan du dog se konturerne af afløbet i gulvet. Du finder også toilettet under navnet 'toilet med lukket s-lås'.

Indbygget s-lås

Et toilet med indbygget s-lås betyder ligesom skjult s-lås, at du ikke kan se afløbet der går ned i gulvet, fordi det er gemt bag en porcelænskappe. Dog kan du ved den indbyggede s-lås ikke se konturerne fra afløbet, da hele nederste del af toilettet er én samlet kappe.

Toilet med p-lås

Hvis du i dag har et toilet monteret, hvor afløbet går ind i væggen, så er det et toilet med p-lås, det skal erstattes med. Toiletter med p-lås har udløbsrør til afløbstilslutning med stor fleksibilitet. Det betyder, at disse toiletter ofte kan bruges både i gulv, hvor der skal købes ekstra udstyr til tilslutning, og i væggen. Denne fleksibilitet gør, at toilettet ofte kaldes en universallås. Montering i væggen er dog det mest almindelige til toiletter med p-lås, og hvis dit afløb i dag sidder i væggen, så er det et toilet med p-lås du skal have fat i. Husk, at når du handler ved VVS Mester, får du altid installation og levering med. Din lokale VVS Mester sørger for at have tilslutningsslanger med til installationen. Det slipper du altså for at købe.

Toiletterne med p-lås kan fås med hhv. skjult og indbygget p-lås, som ses på billedet.

Tilbage til toppen

Væghængte toiletter

Væghængte toiletter er en stigende populær tilføjelse i de danske hjem. De væghængte toiletter kan i langt de fleste tilfælde relativt let installeres, hvor der før har været et gulvstående toilet.

Langt de fleste væghængte toiletter installeres med en indbygningscisterne inde i væggen, hvorpå toilettet monteres. Her skal indbygningscisternen købes separat, med mindre andet er angivet.

Nogle væghængte toiletter kan også fås med en synlig cisterne.

Fælles for alle væghængte toiletter er, at det er en elegant løsning. Gulvet under toilettet holdes frit, dette giver et minimalistisk og let udtryk. Samtidig giver den ekstra gulvplads indtrykket af et større rum, end tilfældet er. En sidste fordel er at der er mindre rengøring, da der er færre overflade at tørre af.

Ved væghængte toiletter er afløbsrøret skjult inde i væggen, hvilket også bidrager til en flot løsning.

Back-to-wall toilet

Når du ser, at der står ’Back-to-wall’ på et toilet, betyder det i sin enkelthed, at toilettet kan monteres således, at det kan placeres helt op mod væggen.

Back-to-wall toiletter kan fås både i gulvstående modeller og væghængte, fælles for dem er, at afløbene monteres ind i væggen.

Back-to-wall giver et flot helstøbt og harmonisk designudtryk, og så betyder det selvfølgelig også maksimal pladsudnyttelse.

Toilet med eller uden skyllekant

For at forbedre hygiejnen og praktikaliteten når vi til daglig bruger hjemmets toilet, udvikler toiletproducenterne hele tiden nye og smarte funktioner, der kan gavne dig i hverdagen. En af de nyeste innovative funktioner, der har til formål at lette rengøringen af dit toilet og dermed forbedre toiletternes hygiejne, er den åbne skyllerand. Den åbne skyllerand, eller skyllekant om man vil, findes på mange nyere toiletter fra de fleste producenter. Producenterne har hver især sit navn til teknologien, men fælles for alle er, at den revolutionerende skylleteknik giver et væld af fordele.

Det er langt nemmere at gøre et toilet med åben skyllerand rent, da det, på toiletter med lukket skyllerand er svært at komme til at gøre toilettet rent under skylleranden. Det betyder, at der på toiletterne med den lukkede skyllerand ofte samles en masse snavs og kalkaflejringer som er svært at fjerne. Med et toilet med den åbne skyllerand vil toilettet skylle helt op til kanten, hvilket sikrer, at hele skålen bliver skyllet igennem og rengjort. Snavs og bakterier har nemmere ved at sætte sig fast, og du har nemmere ved at gøre toilettet rent. Det er effektivt og hygiejnisk.

Der er ingen tvivl om de praktiske og hygiejnemæssige fordele ved et toilet uden skyllerand, men produkterne har også et design og en æstetik der er iøjnefaldende og elegant. Den manglende skyllekant giver toilettet et let, rent og minimalistisk udtryk der passer perfekt ind på et hvert badeværelse.

De mest hygiejniske toiletter i dag er altså ikke kendt for, hvad de har, men nærmere hvad de ikke har. Som beskrevet har de fleste producenter deres egen version af denne smarte teknologi. Vi har samlet de forskellige producenters navn for teknologien her, således at du kan finde præcis det toilet, du ønsker.

Gå på opdagelse i vores andre guides...

ifø spira

Hvilket toilet skal jeg vælge?

Toiletguide
fristående håndvask

Hvilken håndvask skal jeg vælge?

Håndvaskguide
brusesæt

Hvilket brusesystem skal jeg vælge?

Bruseguide
termostatarmatur

Hvilket brusearmatur skal jeg vælge?

Brusearmaturguide
køkkenarmatur med greb

Hvilket køkkenarmatur skal jeg vælge?

Køkkenarmaturguide

Sådan gør du huset vinterklar

Vintertjekguide

Overvejelser ved en badeværelsesrenovering

Renoveringsguide

Hvordan undgår jeg en oversvømmet kælder?

Skybrudssikringsguide
Vandskade efter kraftig nedbør

Vandskade efter skybrud - sådan gør du

Vandskadeguide
Få tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration, produkttips og gode råd til energiforbedringer. Nyhedsbrevet udsendes ca. 25 gange om året.