Gode råd til at gøre huset vinterklar

Vintervejret kan være hårdt ved dit hus og hvis ikke det holdes ved lige, kan der opstå skader. Men ved at tjekke visse ting, kan du mindske din risiko for dyrere men nødvendige udbedringer. Oktober og november er ved at være sidste udkald for at få tjekket boligen og sikre sig, at den er rustet mod vinterens - til tider - hårde vejr. Særligt udvendige foranstaltninger er bedst at få klaret, inden det våde vejr.

Hos VVS Mester vil vi gerne hjælpe dig, og derfor finder du her en let og overskuelig guide til, hvad du kan gøre for at sikre huset inden vinter.

1. Tjek tagets tilstand

Taget er et af husets mest udsatte dele. Året rundt skal det udstå svingende vejr med skarpe UV-stråler om sommeren og frost og sne om vinteren. Inden man går vinteren i møde, er det derfor en god idé at få det tjekket. Sidder tagbelægningen godt fast? Er der synlige skader, så som defekte eller revnede tagsten? Hvis du har mistanke om, at taget er utæt et sted, så er det vigtigt, at du holder øje med området - især under kraftige regnskyl. Hvis du har skorsten er det ligeledes en god idé at tjekke, at den først og fremmest står fast men desuden, at der ikke er revner i mursten eller fuger.

2. Se efter revner i murværk og sokkel

Gå husets facade igennem for større revner og huller. Det er ikke nødvendigvis et problem, at der forekommer mindre huller og revner i murværk og sokkel. Men det kan være en god idé at få det udbedret, så vand og fugt ikke kan trænge ind i huset enten via jorden eller når regnvand løber ned af facaden. Hvis du har kælder, er det specielt en god idé at gå soklen efter for åbninger, for at undgå eventuelle vandskader. Du kan lægge ud med en visuel inspektion af facade og sokkel og eventuelt banke på soklen med dine knoer eller nænsomt med en hammer. Hører du en hul lyd, er et tegn på fugt. Til tider kan det også ses som løst sokkel puds. Nogle steder kan du måske selv fikse det ved at fylde dem ud med mørtel, ellers må man søge professionel hjælp. Har dit hus træfacader bør det undersøges for tegn på råd og afskalninger i maling - særligt omkring døre og vinduer. Især med træ er det en god idé at være tidligt ude, så eventuelle udbedringer kan ske i tørvejr.

Skybrud

3. Rens tagrenderne

Efteråret byder på et væld af farver, når træernes blade skifter farve og går over i de rødlige nuancer. Det er et flot syn. Men når bladene engang falder af, er det vigtigt at tjekke, de ikke ender i tagrenderne. Ellers kan de stoppe til. Tagrender fyldt med blade skal renses, da de ellers ikke kan lede regnvand ned i kloakken. Mens du er igang, kan du med fordel også se tagrenderne og endestykkerne efter for utætheder. Er de ikke det, kan tætningsmassen i samlingerne erstattes med et nyt lag silikone og derefter samles igen. Det er måske ikke verdens sjoveste opgave at rense tagrender, men det er vigtigt. Ellers kan vandet hobe sig op på taget eller løbe ned af facade og sokkel. På sigt kan det føre til fugt-, vand- og rådskader, som i værste fald kan trænge ind i boligen og føre til svampeskader.

4. Spænd nedløbsrør fast

Ligesom med tagrenderne er det vigtigt at tjekke nedløbsrørene for utætheder, og at de desuden er fri for blade og snavs, som kan stoppe dem til. Tjek eventuelt rørenes beslag og om de er spændt ordentligt fast, så de ikke pludselig vrider sig fra hinanden. I så fald løber vandet i stedet ned ad facade og sokkel. Tilstoppede nedløbsrør kan føre til vandskader både inde og uden for huset.

Nedløbsrør

5. Find utætheder i vinduer og døre

Utætheder i døre og vinduer går ikke kun udover komforten - det går også udover varmeforbruget. Når den kolde luft får lov til at trænge ind i boligen, skal der bruges ekstra energi på at varme boligen op igen. Døre og vinduer kan derfor med fordel tjekkes for utætheder og træk, så du undgår varmespild. Tjek også at alle dørene og vinduerne lukker ordentligt i (især om alle hasper kan lukkes), og at fuger og lister er som de skal være. En nem måde hvorpå man kan tjekke, om et vindue er utæt er ved at åbne vinduet og sætte et stykke papir mellem vindue og karm. Luk herefter vinduet, så papiret sidder i klemme. Prøv nu at trække i papiret. Du bør kunne mærke vis modstand. Hvis du ubesværet kan trække papiret ud, kan det være et tegn på, at vinduets tætningsliste skal skiftes, og at vinduet derfor ikke er helt tæt. Det kan også ske, at du kan løse problemet ved at justere hængsler og beslag.

6. Flyt udsatte sager indendøre og pas på trapperne

Ikke alle havemøbler er lige robuste. Det kan derfor være nødvendigt at opbevare dem indendørs. Overvej også at flytte eventuelle krukker mv. ind. Det er heller ikke sikkert, de tåler frost. Har du et skur, kan det være et udmærket sted at opbevare dine sager i.

Skråner omkringliggende jord nedad mod huset, kan der løbe for meget vand ind mod yder- og kældervægge, hvilket kan forsage fugtskader. ?Vandet skal kunne ledes væk fra huset, ikke imod. Sørg derfor for, at der er fald på terrænet - væk fra huset. På fliser og belægning bør et fald på 1-2 centimeter være tilstrækkeligt for at vandet ledes væk. Men det kan være nødvendigt med et større fald, hvis du har bede eller græs tæt på huset.

Ligeledes bør der være fald på eventuelle trapper omkring dit hus. Her er det vigtigt, at der ikke er bagfald. I så fald vil regnvandet lægge sig som små vandpytter. I vintermånederne kan det blive farligt, da vandet fryser til is og gør trappen glat.

Sneklædt trappe
MesterTjek

Find mere inspiration til energioptimering...

Energirenovering

Energioptimering af hus

Læs artiklen her
spar på vandet

Spar penge på vandregningen

Læs artiklen her

Spar penge med en varmepumpe

Læs artiklen her
Vandskade efter kraftig nedbør

Vandskade efter skybrud - sådan gør du

Vandskadeguide
Få gratis tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration og gode råd om renovering, energioptimering, badeværelser mm.

Med din tilmelding accepterer du, at vi må sende dig to månedlige nyhedsbreve. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.