Luft til vand varmepumper

Med en luft til vand varmepumpe, kan du reducere dine varmeudgifter og dit CO2-udslip markant, hvis du bruger oliefyr, pillefyr og gasfyr og ikke bor i et fjernvarmeområde. Luft til vand varmepumper er tæt på jordvarme hvad angår effektivitet, og i mange tilfælde er de den bedste løsning blandt varmepumper, når det kommer til decideret opvarmning.

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe er en effektiv og energivenlig varmekilde, som er velegnet til helårshuse, da den både kan give rumvarme og varmt brugsvand. Luft til vand varmepumper kræver dog, at der er vandbårne radiatorer eller gulvvarme i ejendommen. Luft til vand varmepumper er et godt alternativ til jordvarmeanlæg, da installationsomkostningerne af disse varmepumper er lavere. I modsætning til jordvarme, hvor udedelen består af nedgravede rør, består udedelen her af en køler der placeres på bygningens bagside - ligesom ved en luft til luft varmepumpe. Udedelen kan bedst sammenlignes med en bilkøler eller en stor ventilator, der hele tiden presser luft igennem køleren. Inde i huset kobles varmepumpen til det allerede opsatte varmeanlæg, dvs. radiatorer eller gulvvarme. Luft til vand varmepumpens indedel består af en varmtvandsbeholder, som typisk placeres i kælderen eller i et bryggers. Beholderen fås i forskellige størrelser, som i højden spænder fra 0,5-2 meter og 0,5-1 meter i bredden. Udedelen måler typisk 1400x1300x300.

Sådan virker den

Luft-til-vand varmepumpens udedel består af en ventilator, som typisk stilles på husets bagside. Den optager energien fra luften, konverterer det til varme og fører det ind til huset gennem rør til radiatorer eller gulvvarme, der så opvarmer bolig og brugsvand. Derudover kan systemet også afkøle passivt, hvilket foregår ved at koldt vand løber igennem radiatorer eller varmerør. Hvis du har gulvvarme, er en luft til vand varmepumpe særligt økonomisk fordelagtig. Det skyldes, at vandet som opvarmes af varmepumpen har en lavere fremløbstemperatur. Når den fordeles via hele gulvfladen opnås en mere effektiv fordeling af varme i rummene sammenlignet med radiatorer. For at fungere har varmepumpen brug for strøm. Men den leverer typisk 3 kilowatt varmeenergi for hver kilowatt el, den bruger. Du skal dog være opmærksom på, at fordi fremløbstemperaturen er lavere, er det meget vigtigt, at bygningen er velisoleret.

Forskellen på luft til vand og luft til luft

Begge typer varmepumper har en ude- og indedel. Forskellen på de to er, at luft til vand- varmepumpen har en stor tank som skal stilles indenfor, mens luft til luft varmepumpen har en blæser, som også kan bruges som aircondition. Luft til luft-varmepumpen opvarmer boligen ved at blæse varm luft ind i rummet, mens luft til vand-varmepumpen bruger vand til at give rumvarme gennem radiatorer og gulvvarme.

Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Den vejledende pris på en luft til vand varmepumpe til en bolig på 150 m2 er ca. 100.000 kroner inkl. moms. Investeringen har typisk tjent sig hjem inden halvdelen af varmepumpens levetid er gået, hvilket gør økonomien særdeles interessant for mange husejere, som er afskåret fra fjernvarme. Hvis du i dag bruger oliefyr kan du til gengæld regne med en besparelse på op til 50%.

Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe

Fordele

  • Spar op til 50% på varmeregningen ved udskiftning fra olie, el, naturgas eller fyr
  • Tæt på jordvarme i effektivitet men billigere i installation
  • Høj drift sikkerhed
  • Nem betjening
  • Ingen luftgener i fyrrum (som ved fx. olie og gas)
  • Lav fremløbstemperatur — velegnet til vandbåren gulvvarme

Ulemper

  • Det kan være nødvendigt med en elpatron i varmtvandsbeholderen, hvis der er særligt koldt udenfor (-10 grader), eller hvis der bruges mere vand end normalt
  • Udedelen kan støje lidt
  • Består blandt andet af en varmtvandsbeholder der fylder
  • En investering i større radiatorer kan være nødvendige, grundet den lavere fremløbstemperatur (hvis ingen gulvvarme)
  • Kræver at huset er velisoleret

Solceller

Vil du eliminere varme- og elregningen på sigt, kan du kombinere en luft til vand varmepumpe med et solcelle-anlæg.

Kontakt din lokale VVS Mester for mere viden på dette område.

Kontakt din lokale VVS Mester
Få gratis tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration og gode råd om renovering, energioptimering, badeværelser mm.

Med din tilmelding accepterer du, at vi må sende dig to månedlige nyhedsbreve. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.