Hvad er en varmepumpe?

Varmepumper bliver mere og mere udbredte blandt danskerne, da de kan skabe store besparelser på varmeregningen i forhold til traditionelle varmekilder, såsom olie, el eller naturgas. Varmepumper er en bæredygtig varmekilde, fordi de er i stand til at generere op imod 4-6 gange så meget energi, som de kræver i drift. Varmepumper udnytter varmen i luften eller jorden og overfører den til radiatorer og gulvvarme eller blæser det ind direkte som varm luft.

Varmepumper kan give varme året rundt, selv når der er frostgrader udenfor og kan anvendes til opvarmning af alle slags bygninger. Der findes forskellige typer af varmepumper og valget mellem dem afhænger bl.a. af hvor meget der skal opvarmes, det eksisterende varmesystem og sidst, men ikke mindst, budget.

Der findes tre former for varmepumper:

Hvorfor skal jeg skifte til en varmepumpe?

Forøg husets værdi med en varmepumpe: En varmeløsning med varmepumpe kan gøre, at dit hus bliver mere værd. Med de stigende priser på olie, gas og el er det stadigt mere vigtigt, at dit hus bruger så lidt energi som muligt. Vælger du derfor at investere i en varmepumpe, så bliver hjemmet billigere at varme op, hvilket kan gøre, at du kan få flere penge for huset ved et salg.

For at få optimalt udbytte af en varmepumpe er det vigtigt, at dit hus er godt isoleret. God isolering sørger for at holde varmen i huset, og det minimerer varmepumpens elforbrug. Det giver et godt energiregnskab, som tiltaler potentielle købere af huset.

Få tilbud på varmepumpe

Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?

Varmepumpe-markedet kan være svært at gennemskue. Men ved hjælp af ganske få spørgsmål kan din VVS mester guide dig og lade dig komme tættere på, hvilken varmepumpe du bør vælge.

De 5 vigtigste spørgsmål du bør stille dig selv, før du vælger varmepumpe

Hvornår er huset bygget, og hvor godt er det isoleret?

Du vil få mere glæde af din varmepumpe jo bedre huset er isoleret. Jo ældre dit hus er, jo større kan behovet være for at efterisolere.

Skal varmepumpen bruges til helårsbolig eller sommerbolig?

Skal du opvarme din helårsbolig, vil jordvarme og luft til vand varmepumper være det bedste valg. Luft til luft varmepumper fungerer derimod godt som supplement til el-varme i sommerboliger, samt helårshuse med elvarme.

Opvarmes boligen ved hjælp af radiatorer eller gulvvarme?

Du opnår typisk større effektivitet med en varmepumpe, hvis din bolig allerede helt eller delvist opvarmes med gulvvarme. Både gulvvarme og radiatorer er dog en forudsætning for, at du kan få en varmpumpe med jordvarme eller en luft til vand varmepumpe installeret.

Hvor meget vil du investere i en varmepumpe?

Luft til luft varmepumper kræver den mindste investering, mens varmepumper med jordvarme kræver den største investering. Husk dog at have for øje, at jo større investering, jo større besparelser er der at hente.

Hvad er varmepumpens SCOP?

En varmepumpes SCOP fortæller dig, hvor meget energi varmepumpen leverer i forhold til den energi, den bruger. I varmepumpens SCOP er der medregnet sæson-variationer (ude-temperatur samt vandtemperatur). En varmepumpe med en SCOP på 4,3 leverer altså 4,3 gange så meget energi, som den forbruger. Dette er udregnet i gennemsnit over et år. En varmepumpes SCOP er således mere vejledende end COP, der blot angiver varmepumpens ydelse ved en forbestemt temperatur.

Har du brug for yderligere hjælp til at vælge varmepumpe, så tag din lokale VVS Mester med på råd og få et uforpligtende tilbud.

Find din lokale VVS Mester

Få et hurtigt overblik over besparelserne

Nu sparer du endnu flere penge med en varmepumpe

Klik nedenfor og læs, hvordan du kan spare endnu flere penge ved at investere i en ny varmepumpe.

Læs mere her

Kan jeg få tilskud?

Når du skal have installeret en ny varmepumpe kan du både benytte dig af de danske energiselskabers energitilskud samt statens BoligJob Ordning. Læs mere nedenfor.

Energitilskud

Energitilskuddet er et tilskud til energiforbedringer, der gives af energiselskaberne til bl.a. private boligejere.

Energitilskuddet beregnes på baggrund af den anslåede besparelse i kWh/år der opnås ved energiforbedringen. Alt efter hvilket energiselskab, du søger om tilskud hos ydes der tilskud på mellem 25-40 øre per kWh. Her er et eksempel på hvor meget du få i tilskud ved installation af en luft til vand varmepumpe:

Opgave Pris i alt Tilskud
Udskiftning af ældre oliefyr med ny luft til vand varmepumpe 100.000,- 11.727,-

Kilde: Teknologisk Institut

Ovenstående er udregnet efter et tilskud på 38 øre per kWh.
Priserne er vejledende.

Læs mere om tilskuddet

Håndværkerfradraget

Den grønne bolig/jobordning, eller det grønne håndværkerfradrag, er et fradrag, der gives af staten på op til 12.000 kr. pr. person til håndværksydelser, der støtter en energirigtig og bæredygtig udvikling. 
Her er et eksempel på hvad du kan få i fradrag ved installation af en luft til vand varmepumpe:

Opgave

Pris i alt

Du sparer

Installation af luft/vand varmepumpe i hus med 2 voksne 122.000,- 6.930,-
Kilde: Bolius 
Find flere eksempler her
Læs mere om hvordan du registrerer fradraget her.
Læs mere om fradraget

VVS mester hjælper dig med finansieringen

I samarbejde med EkspresBank tilbyder VVS mester et fordelagtigt tilbud på finansiering af dine boligforbedringer. For dette produkt kunne et eksempel se sådan ud:

  • Lånebeløb: 100.000,-
  • Løbetid: 72 mdr.
  • Mdl. ydelse: 1.662,-

Eks.: Samlet kreditbeløb 100.000 kr. Månedlig ydelse 1.662 kr. i 72 mdr. Samlede kreditomkostninger 19.662 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 119.662 kr. Variabel debitorrente 5,9%. ÅOP 6,27% (forudsat automatisk kortbetaling). Der er 14 dages fortrydelsesret på kreditaftalen. Finansieringen udbydes af Ekspres Bank.

finansiering energioptimering

Tag din Mester med på råd

Kontakt din lokale VVS Mester og få gode råd til, hvilken varmepumpe du skal skifte til. Din VVS Mester gennemgår din varmeinstallation og rådgiver dig om den rette løsning, så du kan opnå størst besparelser. Du kan desuden få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at skifte til en ny varmepumpe - og hvor hurtigt du kan tjene din investering hjem igen.

Book VVS Mester
MesterTjek
Få tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration, produkttips og gode råd til energiforbedringer. Nyhedsbrevet udsendes ca. 25 gange om året.