Varmepumper

Hvad er en varmepumpe?

Varmepumper bliver mere og mere udbredte blandt danskerne, da de kan skabe store besparelser på varmeregningen i forhold til traditionelle varmekilder, såsom olie, el eller naturgas. Varmepumper er en varmekilde der belaster vores miljø mindst muligt, fordi de er i stand til at generere op imod 4-6 gange så meget energi, som de kræver i drift. Varmepumper udnytter varmen i luften eller jorden og overfører den til radiatorer og gulvvarme eller blæser det ind direkte som varm luft.

Varmepumper kan give varme året rundt, selv når der er frostgrader udenfor og kan anvendes til opvarmning af alle slags bygninger. Der findes forskellige typer af varmepumper og valget mellem dem afhænger bl.a. af hvor meget der skal opvarmes, det eksisterende varmesystem og sidst, men ikke mindst, budget.

Der findes tre former for varmepumper

Hvorfor skal jeg skifte til en varmepumpe?

En varmeløsning med varmepumpe kan gøre, at dit hus bliver mere værd. Med de stigende priser på olie, gas og el er det stadigt mere vigtigt, at dit hus bruger så lidt energi som muligt. Vælger du derfor at investere i en varmepumpe, så bliver hjemmet billigere at varme op, hvilket kan gøre, at du kan få flere penge for huset ved et salg.

For eksempel kan du skifte dit gamle oliefyr ud med en varmepumpe og spare op til 50% på varmebudgettet.

For at få optimalt udbytte af en varmepumpe er det vigtigt, at dit hus er godt isoleret. God isolering sørger for at holde varmen i huset, og det minimerer varmepumpens elforbrug.

En varmepumpe kan også forbedre husets energimærke betydeligt, hvilket bidrager til et energiregnskab, som både du og evt. potentielle købere af huset kan gå glæde af.

Få tilbud på varmepumpe

Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?

Varmepumpe-markedet kan være svært at gennemskue. Men ved hjælp af ganske få spørgsmål kan din VVS mester guide dig og lade dig komme tættere på, hvilken varmepumpe du bør vælge.

De 5 vigtigste spørgsmål du bør stille dig selv, før du vælger varmepumpe

Hvornår er huset bygget, og hvor godt er det isoleret?

Du vil få mere glæde af din varmepumpe jo bedre huset er isoleret. Jo ældre dit hus er, jo større kan behovet være for at efterisolere.

Skal varmepumpen bruges til helårsbolig eller sommerbolig?

Skal du opvarme din helårsbolig, vil jordvarme og luft til vand varmepumper være det bedste valg. Luft til luft varmepumper fungerer derimod godt som supplement til el-varme i sommerboliger, samt helårshuse med elvarme.

Opvarmes boligen ved hjælp af radiatorer eller gulvvarme?

Du opnår typisk større effektivitet med en varmepumpe, hvis din bolig allerede helt eller delvist opvarmes med gulvvarme. Både gulvvarme og radiatorer er dog en forudsætning for, at du kan få en varmpumpe med jordvarme eller en luft til vand varmepumpe installeret.

Hvor meget vil du investere i en varmepumpe?

Luft til luft varmepumper kræver den mindste investering, mens varmepumper med jordvarme kræver den største investering. Husk dog at have for øje, at jo større investering, jo større besparelser er der at hente.

Hvad er varmepumpens SCOP?

En varmepumpes SCOP fortæller dig, hvor meget energi varmepumpen leverer i forhold til den energi, den bruger. I varmepumpens SCOP er der medregnet sæson-variationer (ude-temperatur samt vandtemperatur). En varmepumpe med en SCOP på 4,3 leverer altså 4,3 gange så meget energi, som den forbruger. Dette er udregnet i gennemsnit over et år. En varmepumpes SCOP er således mere vejledende end COP, der blot angiver varmepumpens ydelse ved en forbestemt temperatur.

Har du brug for yderligere hjælp til at vælge varmepumpe, så tag din lokale VVS Mester med på råd og få et uforpligtende tilbud.

Find din lokale VVS Mester

Få et hurtigt overblik over besparelserne

Nu sparer du endnu flere penge med en varmepumpe

Klik nedenfor og læs, hvordan du kan spare endnu flere penge ved at investere i en ny varmepumpe.

Læs mere her

Tilskud til varmepumper

Varmepumper er en effektiv varmekilde, som samtidig er et grønnere alternativ til eksempelvis oliefyr. Der kan du, når du skifter til en varmepumpe, få tilskud. Det kaldes energitilskud og gives af Energistyrelsen. Læs mere om energitilskud.

Husk at registrere din varmepumpe

Er du en af de heldige, der netop har fået installaret en varmepumpe derhjemme? Så skal du huske at registrere din varmepumpe i kommunens BBR-register. Med Bygnings- og Boligregistret (BBR) kan du få reduceret elafgiften på den del af dit elforbrug, som ligger over 4.000 kWh om året.

Ret dine BBR-oplysninger hos Borger.dk

Tag din Mester med på råd

Kontakt din lokale VVS Mester og få gode råd til, hvilken varmepumpe du skal skifte til. Din VVS Mester gennemgår din varmeinstallation og rådgiver dig om den rette løsning, så du kan opnå størst besparelser. Du kan desuden få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at skifte til en ny varmepumpe - og hvor hurtigt du kan tjene din investering hjem igen.

Book VVS Mester
MesterTjek
Få gratis tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration og gode råd om renovering, energioptimering, badeværelser mm.

Med din tilmelding accepterer du, at vi må sende dig to månedlige nyhedsbreve. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.