Vandskade efter skybrud - Sådan gør du

Vandskade efter kraftig nedbør

Hvis der er kommet vand ind i din bolig efter en kraftig omgang nedbør, er det med at være oppe på mærkerne og gøre noget ved det. For hvis vandet får lov at ligge for længe, kan det hurtigt blive dyrt.

Hvordan opstår vandskader i boligen?

En af de typiske årsager til vandskader er, hvis der er kommet så meget regnvand, at det lokale kloaknet bliver overbelastet og derfor ikke kan nå at lede vandet væk i tide. I dette tilfælde kan vandet blive presset tilbage ind i huset, hvor det eksempelvis kan komme op gennem gulvriste i kælderen. Vand kan komme ind gennem selv de mindste revner og huller. Derfor kan det også ske, at vandet trænger ind gennem små sprækker i gulvet eller husets døre og vinduer. Står det virkelig slemt til med meget kraftig nedbør, hvor kloaksystemet slet ikke kan følge med, kan vandet i værste fald blive presset op gennem husets toiletter.

Hvad gør man, hvis man har opdaget vand i boligen?

Vandskader kan blive dyrt for dig som boligejer, og derfor handler det om at tage handling med det samme. Medmindre du har haft vandskade før, er det bare ikke sikkert, du lige ved, hvad du skal gøre, når vandet fosser ind. Derfor får du her VVS Mesters anbefalinger, til hvad du bør gøre, når uheldet er ude.

Begræns skaden

Find ud af hvor vandet kommer ind og forsøg at begrænse skadernes omfang ved at få lukket eller begrænset åbningen, som vandet kommer ind af. Kan du ikke det og trænger vandet stadig ind, kan du forsøge at dække det til med noget. Brug eksempelvis et håndklæde, der kan suge vandet, indtil du finder en bedre løsning eller får tilsendt hjælp. Fjern omkringliggende ting, der ikke tåler at være i kontakt med vand. Har du eksempelvis tæpper, sarte møbler med træ eller stof, bør de fjernes hurtigst muligt, så de hurtigt kan tørre igen, inden de bliver ødelagt.

Sug vandet væk

Vandet bør naturligvis blive fjernet så hurtigt som muligt. Hvis du selv vil stå for det, kan du købe eller leje en vandstøvsuger eller dykpumpe, som du kan bruge til at suge eller pumpe vandet væk fra huset.

Hvis ikke du selv har tiden til det og gerne vil undgå at skulle investere i grejet, kan du kontakte din nærmeste VVS Mester.

grundfos unilift cc
Affugter

Kom af med fugten

Når du er kommet af med vandet, skal du sørge for at få tørret rummet hurtigst muligt. Er det begrænset, hvor meget vand der er kommet ind, kan det muligvis klares ved at lave gennemtræk. Hvis der har været meget vand og der er meget fugtigt, kan det være nødvendigt at sætte affugter, som trækker fugten ud af luften. Hvor lang tid de skal stå afhænger af, hvor stort rummet er og hvor vådt det har været.

Tjek for skimmelsvamp

Har dine ting stået i vand længe, bør du undersøge, om de er blevet angrebet af skimmelsvamp. Er det tilfældet, bør du være påpasselig med at flytte tingene, da du risikerer at sprede svampesporerne.

Undersøg også om der er kommet fugt i husets konstruktion, hvis vandet eksempelvis er kommet ind gennem en dørsprække eller et vindue. Så længe der er fugt, er der risiko for at skimmelsvampen udvikler sig. Så sørg for at få renset de overflader, som er angrebet af skimmelvamp hurtigst muligt. Det kan dog være nødvendigt helt at erstatte de steder, hvor der har været skimmelsvamp, da svampesporerne stadig kan sidde på overfladen.

Meld vandskaden til forsikringsselskabet

Afhængig af hvor meget skade vandet har gjort, kan det være nødvendigt at inddrage sit forsikringsselskab for at få dækket skaderne og få erstatning. Meld derfor skaden til dit forsikringsselskab.

Hvis din vandskade er sket på grund af skybrud, kan det være, at din almindelige indbo- og husforsikring dækker. Hertil er det også en forudsætning, at dine afløb hverken har været tilstoppede og ellers generelt er vedligeholdte.

Behold ødelagte ejendele

Smid ikke ødelagte genstande væk, da det kan være nødvendigt at have beviser for at du har haft vandskade. Ofte sender forsikringsselskabet en taksator ud, som skal vurdere omfanget af dine vandskader og her kan det være nødvendigt at fremvise beskadigede ting. Det kan også være en god idé at tage billeder af vandskaderne og de beskadigede ejendele som yderligere bevismateriale.

Vandskade i stue
MesterTjek

Find mere inspiration til energioptimering...

Gode råd til at gøre huset vinterklar

Læs guiden her

Spar penge med en varmepumpe

Læs artiklen her
Renovering af gammelt hus

Energirenovering af gammelt hus

Læs artiklen her
Skybrud

Skybrudssikring

Skybrudssikring
Få gratis tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration og gode råd om renovering, energioptimering, badeværelser mm.

Med din tilmelding accepterer du, at vi må sende dig to månedlige nyhedsbreve. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.