8 tips til billige energibesparelser

Energibesparelser

1. Begræns vandmængden på toilettet

Begrænser du vandmængden på dit toilet, kan du hurtigt spare mange liter vand om dagen og dermed spare penge. Har du et nyere toilet, kan det indstilles helt ned til et skyl på 2/4 liter – afhængig af om du vælger stort eller lille skyl. Som standard er toilettet dog indstilles til et skyl på 4/6 liter, men det er slet ikke nødvendigt for at skylle ordentligt ud. Du kan altså spare 2 liter vand pr. skyl ved at få begrænset mængden af vand, når der skylles ud i toilettet.

Det kræver ingen dyre investeringer at begrænse vandmængden og dermed opnå denne energibesparelse. Er du i tvivl om, hvorvidt vandmængden i dit toilet kan begrænses, kan din VVS installatør også hjælpe dig. Du kan finde din lokale VVS installatør her.

Forny badeværelset for under 5000
radiator termostat

2. Skift termostater og reducer energiforbruget

Hvis du i dag er indehaver af radiatortermostater, der er mere end 15 år gamle, kan du reducere dit energiforbrug med 23% ved at skifte til nye termostater.

Danfoss har udviklet Danfoss Eco og Danfoss Ally termostater, der er såkaldt smart-varme. Det betyder, at du nemt kan styre og sænke varmen, når du ikke er hjemme. Termostaterne slukker endda selv for varmen, når du lufter ud. Således bruger radiatorerne ikke energi, når der ikke er brug for det, og du opnår derfor energibesparelser.

3. Mindsk vandforbruget med vandbesparende bruser

Der er store energibesparelser at hente ved at vælge en vandbesparende bruser frem for en almindelig bruser. Er du en familie på fire kan du faktisk spare op til 190.000 liter vand om året og dermed opnå en kæmpe energibesparelse. Og det behøver slet ikke at koste en formue.

I dag finder du vandbesparende brusere hos langt de fleste brands, hvor især GROHE og hansgrohe har taget det til sig, og stort set alle deres nyere brusere er således vandbesparende. Du kan derfor finde alt fra en billig vandbesparende bruser til en lidt dyrere i rigtig god kvalitet.

tips til at vælge den rigtige bruser
Forny badeværelset for under 5000

4. Stor besparelse med berøringsfrit armatur

En anden måde, hvorpå du nemt kan sænke vandforbruget, er ved at købe et berøringsfrit armatur. Specielt med børn i hjemmet er det en god løsning, da de således ikke kan glemme at slukke vandet eller kan lade det løbe, mens de børster tænder. Det samme gælder naturligvis, når du selv bruger vandhanen. Vandet løber kun, når der er brug for det.

Hos eksempelvis Oras finder du mange forskellige berøringsfri armaturer til en rigtig god pris. Så det behøver slet ikke at koste en formue at opnå en besparelse på vandet.

5. Sæt sparefilter på dine vandhaner

Er du ikke til et berøringsfrit armatur, kan du vælge at få monteret en perlator på vandhanen. Dette er et sparefilter, der reducere vandmængden fra vandhanen. Den blander på samme tid luft i vandet, så du ikke skal gå på kompromis med vandtrykket. Det er således en nem og billig måde at få en energibesparelse.

Sådan indretter du et indbydende gæstetoilet

6. Få tjekket gulvvarmen

Har du gulvvarme i hjemmet, kan der være en energibesparelse på 5-10% at hente ved at få tjekket, at gulvvarmen kører, som den skal. Hvis gulvvarmen ikke er indreguleret korrekt og ikke er afbalanceret, kan det koste dyrt på varmeregningen.

kontakt din lokale VVS installatør, der hurtigt kan tjekke gulvvarmen, og om alt er som det skal være. Der behøves ingen dyre investeringer for at opnå denne energibesparelse – blot et tjek af dine gamle installationer.

7. Sørg for at toilet og vandhane ikke løber

Løber dit toilet eller drypper din vandhane, så kan der være mange penge at spare ved at få det fikset. En vandhane, der drypper, kan koste dig 100.00 liter vand om året, mens et løbende toilet kan koste dig helt op til 1.000 liter vand pr. døgn. Der skal blot få justeringer til, som din lokale VVS installatør hurtigt kan klare for dig, men du får en stor energibesparelse i form af en besparelse på vandregningen.

Gammel vandhane

8. Hold øje med rumtemperaturen

Det kan betale sig at holde godt øje med rumtemperaturen. Sæt temperaturen til 21 grader i opholdsrum, og sænk temperaturen til ca. 18 grader i soveværelse og i rum, hvor I kun opholder jer i kort tid ad gangen. Samt en temperatur på ca. 15 grader de steder, du ikke bruger så tit for at undgå fugt. For hver grad du sænker temperaturen, sparer du 5 % på rummets varmeforbrug.

Find mere inspiration til energioptimering...

Renovering af gammelt hus

Energirenovering af gammelt hus

Læs artiklen her
Gammelt hus

4 nemme energibesparelser i gammelt hus

Læs artiklen her

Gode råd til at gøre huset vinterklar

Læs guiden her
spar på vandet

Spar penge på vandregningen

Læs artiklen her
Få gratis tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration og gode råd om renovering, energioptimering, badeværelser mm.

Med din tilmelding accepterer du, at vi må sende dig to månedlige nyhedsbreve. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.