8 tips til billige energibesparelser

1. Begræns vandmængden på toilettet

Begrænser du vandmængden på dit toilet, kan du hurtigt spare mange liter vand om dagen og dermed spare penge. Har du et nyere toilet, kan det indstilles helt ned til et skyl på 2/4 liter – afhængig af om du vælger stort eller lille skyl. Som standard er toilettet dog indstilles til et skyl på 4/6 liter, men det er slet ikke nødvendigt for at skylle ordentligt ud. Du kan altså spare 2 liter vand pr. skyl ved at få begrænset mængden af vand, når der skylles ud i toilettet. Det er mange liter vand på en dag i en gennemsnitsfamilie.

Det kræver ingen dyre investeringer at begrænse vandmængden og dermed opnå denne energibesparelse. Du skal blot kontakte din lokale VVS installatør, der kan hjælpe med at nedsætte skyllet på dit toilet. Er du i tvivl om, hvorvidt vandmængden i dit toilet kan begrænses, kan din VVS installatør også hjælpe dig.

2. Skift termostater og reducer energiforbruget

Hvis du i dag er indehaver af radiatortermostater, der er mere end 15 år gamle, kan du reducere dit energiforbrug med 23% ved at skifte til nye termostater. Er dine termostater nyere kan en udskiftning dog også reducere energiforbruget markant.

Danfoss har udviklet Danfoss Eco og Danfoss Ally  termostater, der er såkaldt smart-varme. Det betyder, at du nemt kan styre og sænke varmen, når du ikke er hjemme. Termostaterne slukker endda selv for varmen, når du lufter ud. Således bruger radiatorerne ikke energi, når der ikke er brug for det, og du opnår derfor energibesparelser.

Er du i tvivl om, hvilke termostater der passer på dine nuværende radiatorventiler, så kontakt din lokale VVS installatør.

3. Mindsk vandforbruget med vandbesparende bruser

Der er store energibesparelser at hente ved at vælge en vandbesparende bruser frem for en almindelig bruser. Er du en familie på fire kan du faktisk spare op til 190.000 liter vand om året og dermed opnå en kæmpe energibesparelse.

Så ønsker du at sænke udgifterne til vandforbruget, så er den nemme løsning en ny vandbesparende bruser. Og det behøver slet ikke at koste en formue. I dag finder du vandbesparende brusere hos langt de fleste brands, hvor især GROHE og hansgrohe har taget det til sig, og stort set alle deres nyere brusere er således vandbesparende. Du kan derfor finde alt fra en billig vandbesparende bruser til en lidt dyrere i rigtig god kvalitet. Så en vandbesparende bruser kan sagtens være en billig vej til store energibesparelser.

4. Stor energibesparelse med berøringsfrit armatur

En anden måde hvorpå du nemt kan sænke vandforbruget og dermed opnå en energibesparelse, er ved at købe et berøringsfrit armatur. Specielt med børn i hjemmet er det en god løsning, da de således ikke kan glemme at slukke vandet eller kan lade det løbe, mens de børster tænder. Det samme gælder naturligvis, når du selv bruger vandhanen. Vandet løber kun, når der er brug for det.

Hos eksempelvis Oras finder du mange forskellige berøringsfri armaturer til en rigtig god pris. Så det behøver slet ikke at koste en formue at opnå en besparelse på vandet.

5. Sæt perlator på dine vandhaner

Er du ikke til et berøringsfrit armatur i eksempelvis køkkenet eller har du lige købt nyt armatur, kan du vælge at få monteret en perlator på vandhanen og dermed stadig spare penge. Dette er et sparefilter, der reducere vandmængden fra vandhanen, men samtidig blandet luft i vandet, så du ikke skal gå på kompromis med vandtrykket. Det er således en nem og billig måde at få en energibesparelse.

6. Få tjekket gulvvarmen

Har du gulvvarme i hjemmet, kan der være en energibesparelse på 5-10% at hente ved at få tjekket, at gulvvarmen kører, som den skal. Hvis gulvvarmen ikke er indreguleret korrekt og ikke er afbalanceret, kan det koste dyrt på varmeregningen.

kontakt din lokale VVS installatør, der hurtigt kan tjekke gulvvarmen, og om alt er som det skal være. Der behøves ingen dyre investeringer for at opnå denne energibesparelse – blot et tjek af dine gamle installationer.

7. Sørg for at toilet og vandhane ikke løber

Løber dit toilet eller drypper din vandhane, så kan der være mange penge at spare ved at få det fikset. Der skal blot få justeringer til, som din lokale VVS installatør hurtigt kan klare for dig, men du får en stor energibesparelse i form af en besparelse på vandregningen.

En vandhane, der drypper, kan koste dig 100.00 liter vand om året, mens et løbende toilet kan koste dig helt op til 1.000 liter vand pr. døgn. Der kan altså være en god energibesparelse at hente ved at få et kig på dine vandinstallationer.

8.  Skift til LED-pærer

Har du endnu ikke skiftet dine gamle pærer ud med energibesparende LED-belysning, er det en hurtig måde at opnå nemme energibesparelser. En LED-pære koster en smule mere end en almindelig sparepære eller de helt gamle halogenpærer, men den er til gengæld langt mere energibesparende. Faktisk bruger en LED-pære 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer og holder ligeledes minimum 5 gange så mange år. Den lille investering er altså hurtigt tjent hjem og kan spare dig meget energi.

Vil du have flere tips? Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 21 gode råd til at spare på vand og varme.

Få tips og gode råd

Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration, produkttips og gode råd til energiforbedringer. Nyhedsbrevet udsendes ca. 25 gange om året.