Værd at vide
om varmepumper

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe omformer varme fra jorden eller luften til varme med en højere temperatur. Den bruger el, men producerer betydeligt mere energi, end den bruger.
Der findes tre former for varmepumper:

Hvorfor skal jeg skifte til varmepumpe?

Forøg husets værdi med en varmepumpe

En varmeløsning med varmepumpe kan øge værdien af dit hus. Med de stigende priser på olie, gas og el er det stadigt mere vigtigt, at dit hus bruger så lidt energi som muligt. Du kan få en højere pris for dit hus, hvis det er billigt at varme op.

For at få optimalt udbytte af en varmepumpe, er det derfor vigtigt, at dit hus også er godt isoleret. Det sørger for at holde varmen i huset og minimerer pumpens elforbrug. Det giver et godt energiregnskab, som tiltaler huskøberne.

Ta' testen:
Hvor meget kan du spare

Med VVS Mesters energispare-test får du nemt og hurtigt et overblik over hvor meget du kan spare ved at skifte til en varmepumpe. Ta' testen og få et overblik nu.

Case: Varmepumpe høvlede 40% af varmeregningen

40 % besparelse på varmeregningen og langt mere behagelig varme. Det var resultatet, da en af kunderne hos Gredstedbro VVS skiftede sit oliefyr ud med en luft til vand-varmepumpe fra Bosch i sin villa på 165 kvadratmeter. Hør mere om gevinsterne ved varmepumpen her.

Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?

Varmepumpe-markedet kan virke som en jungle. Men ved hjælp af ganske få spørgsmål, kan VVS mester guide dig igennem junglen og tættere på et overblik over, hvilken varmepumpe du bør vælge.

De 5 vigtigste spørgsmål du bør stille dig selv, før du vælger varmepumpe

Hvornår er huset bygget og hvor godt er det isoleret?

Du vil få mere glæde af din varmepumpe jo bedre huset er isoleret. Jo ældre dit hus er, jo større kan behovet være for at efterisolere.

Skal varmepumpen bruges til helårsbolig eller sommerbolig?

Skal du opvarme din helårsbolig, vil jordvarme og luft til vand varmepumper være det bedste valg, hvorimod luft til luft varmepumpe fungerer godt som supplement til el-varme i sommerboliger, samt helårshuse med elvarme

Opvarmes boligen ved hjælp af radiatorer eller gulvvarme?

Du opnår typisk større effektivitet med en varmepumpe, hvis din bolig allerede helt eller delvist opvarmes med gulvvarme. Både gulvvarme og radiatorer, er dog at disse er en forudsætning for at du kan få en varmpumpe med jordvarme eller en luft til vand varmepumpe

Hvor meget vil du investere i en varmepumpe?

Luft til luft varmepumper kræver den mindste investering, mens varmepumper med jordvarme kræver den største investering. Men samtidig er det vigtigt at holde for øje, at jo større investering, jo større besparelser er der at hente.

Hvad er varmepumpens SCOP?

En varmepumpes SCOP fortæller dig hvor meget energi pumpen leverer i forhold til den energi den bruger - medregnet sæson-variationer (ude-temperatur samt vandtemperatur). En varmepumpe med en SCOP på 4,3 leverer altså 4,3 gange så meget energi som den forbruger, udregnet i gennemsnit over et år. En varmepumpes SCOP er således mere vejledende end COP, der blot angiver varmepumpens ydelse ved en forbestemt temperatur.

Et hurtigt overblik

Vi anbefaler disse varmepumper


*Prisen er vejledende for produkt inkl. installation. Kontakt din lokale VVS Mester for at få et tilbud.

Kan jeg få tilskud?

Når du skal have installeret en ny varmepumpe kan du både benytte dig af de danske energiselskabers energitilskud samt statens BoligJob Ordning. Læs mere nedenfor.

Energitilskud

Energitilskuddet er et tilskud til energiforbedringer, der gives af energiselskaberne til bl.a. private boligejere.

Energitilskuddet beregnes på baggrund af den anslåede besparelse i kWh/år der opnås ved energiforbedringen. Alt efter hvilket energiselskab, du søger om tilskud hos ydes der tilskud på mellem 25-40 øre per kWh. Her er et eksempel på hvor meget du få i tilskud ved installation af en luft/vand varmepumpe:

Opgave Pris ialt Tilskud

Udskiftning af ældre oliefyr med ny luft/vand varmepumpe

100.000,- 11.727,-

Kilde: Teknologisk Institut
Ovenstående er udregnet efter et tilskud på 38 øre per kWh
Beregn besparelsen på din installation her

Grøn Bolig/Job Ordning

Den Grønne Bolig/Job Ordning eller Det Grønne Håndværkerfradrag er et fradrag, der gives af staten på op til 12.000 kr. pr. person til håndværksydelser, der støtter en energirigtig og bæredygtig udvikling.

Her er et eksempel på havd du kan få i fradrag ved installation af en luft/vand varmepumpe:

Opgave Pris ialt Du sparer
Installation af luft/vand
varmepumpe i hus med 2 voksne
122.000,- 6.930,-

Kilde: Bolius
Find flere eksempler her.
Læs mere om hvordan du registrerer fradraget her.

Hvordan kan jeg få varmepumpen finansieret?